Gréckokatolícky katedrálny zbor sv. J. Krstiteľa oslávil 40. výročie

15.09.2008 Prešov

Prešov 15. septembra (TASR) - Okrúhle jubileum počas víkendu oslávil Gréckokatolícky katedrálny zbor sv. Jána Krstiteľa v Prešove, ktorý si v tomto roku pripomína 40. výročie obnovenia činnosti.
"Pôsobenie zboru sa začalo nanovo v roku 1968 po vzkriesení Gréckokatolíckej cirkvi, ktorá bola osemnásť rokov násilne umlčaná. Začiatky zboru však siahajú do druhej polovice 19. storočia, " uviedol dnes pre TASR hovorca prešovského biskupstva Ľubomír Petrík.
Okrúhle jubileum si zbor pripomenul liturgickým spevom, po ktorom sa zboristi prezentovali spevácko-slovným pásmom venovaným histórii zboru. V homílii vladyka Ján Babjak poďakoval členom zboru za ich prácu, za ich misiu, katechézu, ktorou pomáhajú ľuďom dneška nájsť cestu k Pánu Bohu. Ocenil, že na ten najlepší cieľ využívajú veľký Boží dar, ktorý dostali – totiž svoj hlas. Poznamenal, že zbor prechádzal počas svojho trvania cestou krížovou. "Bolo to však potrebné, aby mohol mnohých ľudí povzbudzovať a viesť k Božej kráse a láske. Východné zborové skladby aj dnes mnohých ľudí, a to bez rozdielu či sú veriaci, alebo neveriaci, veľmi silno oslovujú a verím, že aj priťahujú k Pánu Bohu, " povedal Babjak. Na konci programu prečítal arcibiskup a odovzdal zboru svoj Pozdravný list a zaintonoval im „mnohaja i blahaja ľita“.
Pri príležitosti jubilea začiatkom tohto roka vydal zbor cirkevnoslovanské skladby na CD nosiči s názvom Spasi mja, Bože moj a na vydanie je už pripravené ďalšie CD s názvom Christos raždajetsja, na ktorom budú vianočné skladby.
 

Vyberte región